Skip to content Skip to footer
MV

Faydalı Model

Faydalı model nedir?

Faydalı Model, dünyada yeni bulunmuş olan ve sanayiye uygulanabilen çeşitli buluşların sahiplerine belirli bir süre boyunca (10 yıl), bu buluşu üretme ve pazarlama hakkının tanınması olarak tanımlanır. Faydalı model belgesi verilmesi, patent verilmesine oranla zaman ve masraf açısından daha avantajlıdır. 

Faydalı model koruması elde etme işleminin bütçe dostu olması, küçük ve orta düzeydeki sanayiciler ile araştırma kuruluşlarının buluş yapmalarını sağlamak amaçlıdır. Öte yandan günümüzde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gerçekleştirdiği yeniliklerin, rakiplerce aynısının yapılarak taklit edilmesi de bir problemdir. Küçük ve orta büyüklükteki bu işletmelerin, mütevazı de olsa, bu buluşları faydalı model belgesi vererek koruması, onların ekonomik varlıklarının daimî olmasını sağlayacaktır. Peki faydalı model nedir ve faydalı model nasıl oluşturulur?

Faydalı model nedir?   

Faydalı Model Belgesi, yeni buluşları korumak için verilen belge türü olarak bilinir. Bu belge ile patent arasında, belgelendirme, inceleme ve değerlendirme şekli bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Bir buluşun Faydalı Model verilerek korunabilmesi için gerekli kriterler ise aşağıdaki gibidir:

1.Yenilik

Başvuru yapmadan önce buluşunuzun uygulanarak açıklanmamış olduğuna dikkat etmelisiniz. Fikriniz orijinal ve benzersiz olmalıdır.

2. Sanayide uygulanabilirliği

Buluşunuzun tamamen kuramsal olmasının yanı sıra uygulanabilir özellik taşıması da önemlidir.

Faydalı model nasıl oluşturulur?    

Türkiye’de faydalı modelleri kapsayan sınai mülkiyet hakları 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu ile düzenlenmektedir. Bu kanuna uygun olarak faydalı model belgesi verme sorumluluğu da Türk Patent ve Marka Kurumu’na verilmiştir. Türk Patent ve Marka Kurumu, yapılan başvuruları 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 90. maddesinde belirtilen kriterlere göre değerlendirmektedir. 

Öncelikle yapılan başvuru için gerekli belgelerin sağlanması kontrol edilir. Belgeleri tam olan olumlu başvurular patent siciline kaydedilirken eksik belgeleri bulunan başvurulara 2 ay ek süre verilir. Daha sonra inceleme aşamasına geçilir ve başvuru durumu şartlara göre değerlendirilir. Şartları sağlayan başvurularda bir sonraki aşama olan araştırma aşamasına geçilirken şartları sağlamayan başvuru sahiplerine eksikleri tamamlamak için yine iki aylık süre tanınır.

Şekli şartları sağlayan başvurular için 2 ay içerisinde araştırma raporu talep edilir. Araştırma raporu talep edilmemesi halinde buluş sahibinin başvurusunu iptal ettiği varsayılır ve başvurusu değerlendirilmez. Buluş sahibinin araştırma rapor masraflarını ödememesi durumunda ise başvurusu değerlendirilmez.

Daha sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından oluşturulan araştırma raporu yayımlanır. Varsa 3. kişilerin itirazları incelenir. İtirazlar sonucu değerlendirmenin ardından uygun görülürse patent belgesi buluş sahibine verilir. 

 

Faydalı Model - MV Danışmanlık
Adres

Yenigün Mahallesi 1560 Nolu Sokak Bina No:12 Daire No:101 Kat 1 Daire:2 Adapazarı/Sakarya

Sosyal Medya
Çalışma Saatleri

Pazartesi-Cuma:    09:00 – 18:30
Cumartesi:                09:00 – 17:00

0850 241-1550
0850 888-8410
0850 308-4775

Tüm Hakları Saklıdır. 2022                Powered  Ajans Garden