Sosyal Girişimcilik odağında kadınların ve gençlerin sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumun sağlanması için hayata geçirilen SEECO Projesi Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde 2. Hibe Çağrısı başvuruları başladı.
Hızlandırma ve Kuluçka Programı olarak 2 farklı başvuru türü bulunan proje için sınıflar dolmadan başvurunuzu yapabilirsiniz.
Son Başvuru Tarihi: 15.04.2024
Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO)
Son Başvuru Tarihi: 15.04.2024 Pazar- Saat : 18.00*
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası koordinasyonuyla yürütülen Sosyal Girişimcilik odağında kadınların ve gençlerin sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumun sağlanması için hayata geçirilen SEECO Projesi 2. Hibe Çağrısı başlıyor.
Hızlandırma ve Kuluçka Programı olarak 2 farklı başvuru türü bulunan proje için sınıflar dolmadan başvurunuzu tamamlayın!
Hızlandırma Programı
Hızlandırma Programı, Diyarbakırda ve Şanlıurfa’da halihazırda bir işletmesi olup onu geliştirmek isteyen katılımcılar içindir. Mevcut işletme sahipleri firmalarını geliştirmek ya da büyütmek için sürece dahil olabilir. Kooperatifler, Kooperatif Üyeleri, vergi yükümlülüğü olan işletme sahipleri (Limited, Anonim ve Şahıs Şirketleri) kuruluş tarihi 21.03.2023 veya öncesinde şirketin kurulmuş olması kaydıyla Hızlandırma Programı üzerinden projeye katılım sağlayabilir. Başvuru sonrası eğitime çağrılan ve sonrasında hibe süreci için başarılı olan adaylar 25.000 EUR’a kadar hibe desteğinden faydalanabileceklerdir.
Kuluçka Programı
Kuluçka Programı, yalnızca Şanlıurfa’da girişimci olmak ve yeni bir işletme kurmak isteyen katılımcılar içindir. Vergi yükümlülüğü olmayan, evden satış yapan katılımcılar sürece dahil olabilir. Başvuru sonrası eğitime çağrılan ve sonrasında hibe süreci için başarılı olan adaylar 10.000 EUR’a kadar hibe desteğinden faydalanabileceklerdir.
Not: Hem hızlandırma hem kuluçka programı için 1.çağrı döneminde olumsuz değerlendirilen adaylar/işletmeler bu çağrıya başvuru yapabilirler.
Hibe almaya hak kazanan tüm katılımcılar proje kapsamında yetkililer tarafından bir yıl boyunca takip edilecek ve mentorluklarla destekleneceklerdir. Program Hibe Rehberine ve SSS dokümanlarına linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.,*Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ihtiyaç duyulduğu takdirde başvuru süresi uzatılabilir.
Kimler Başvurabilir?
Şanlıurfa ve Diyarbakır’da halihazırda bir işletmesi olup onu geliştirmek isteyen kadınlar ve 30 yaş altı gençler (kadın ve erkekler), Şanlıurfa ili için bir iş fikri olan ve bunu hayata geçirmek isteyen yeni girişimci adayı kadınlar ve 30 yaş altı gençler (kadın ve erkekler), Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Kadınlar (yaş sınırı yoktur). Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeli 18-29 yaş aralığındaki gençler (kadın ve erkek),Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri için en az bir yıllık mevcut işletmesi olan (kuruluş tarihi itibariyle 21.03.2023 veya öncesi olanlar) ve işletmesinin kapasitesini artırmak isteyen, Ev sahibi ve misafir topluluklardan tek kadın girişimci ile kadınların sahibi ya da ortağı olacağı işletmeler, Kadınlar (önceliklendirilir), Kadınların yönetici olduğu işletmeler Kadınlara/gençlere güçlü ve belirgin bir fayda sağlayan (örneğin faaliyet sonucu dezavantajlı gruplara etkin bir fayda sağlayan) işletmelerde işletme sahibi ve ortakları 30 yaş ve üstü erkeklerde sınırlı sayıda kabul olabilir.
Programda Sizi Neler Bekliyor?
16 saatlik, Türkçe ve Arapça dillerinde , yüz yüze veya çevrimiçi düzenlenecek Girişimcilik, E-Ticaret ve Dijital Pazarlama, İş Geliştirme, Satış ve Ürün Tanıtımı eğitimleri İşletmenizi ya da kurmak istediğiniz işletmeyi geliştirecek koçluk/mentorluk seansları Program süresince başarılı olan adayların sosyal girişimcilik faaliyetlerini desteklemeye veya iş kurmalarına yönelik kuluçka programında 10.000 EUR’a kadar hızlandırma programında 25.000 EUR’a kadar hibe desteği sağlanması (Hibe Süreci ile ilgili detaylı bilgi için Hibe Başvuru Rehberi’ni inceleyebilirsiniz) Eğitim ve koçluk/mentorluk süreçlerinde alanında uzman kişiler ve potansiyel müşteri adayları ile bir araya gelme ve iş birliği yaratma fırsatı
Proje Tanımı ve Hedefi
Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO), sosyal girişimcilik odağında kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesini ve toplumsal uyumun sağlanmasını amaçlamaktadır. Projenin ilk bileşeni altında Kadınlar ve Gençler için Sosyal Girişimciliğe Yönelik Hibeler verilmesi hedeflenmektedir ve bu Rehber hibe program süreciyle ilgili bilgileri içermektedir.
Programın Hedef Kitlesi
Projenin hedef kitlesi, kadın ve 30 yaş altı genç (kadın ve erkek) girişimcilerdir. Program kapsamında yeni bir iş kurmak isteyen ya da halihazırda kendi işi olup bunu geliştirmek isteyen kişi ve firmalara eğitim, hibe ve mentorluk/koçluk desteği verilecektir. Programdan eşit sayıda hem Türkiye
Cumhuriyeti vatandaşları hem Geçici Koruma Altındaki Suriyeli vatandaşların yararlanması hedeflenmektedir.
Program Öncelikleri
1-) Sosyal girişimcilik projelerini hayata geçirerek sorunların çözümüne katkı sağlayan kadın ve genç
girişimciliğinin teşvik edilmesi,
2-) Kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların ekonomik faaliyetlerinin güçlendirilmesi,
3-) Misafir ve ev sahibi topluluk üyelerinin sosyal girişimlerde işbirliği yapmaları yoluyla sosyal uyumun teşvik edilmesi
Programa İlişkin Kurallar
Kimler Başvurabilir?
Programa sıfırdan iş kurmak isteyen girişimciler ve halihazırda bir işletmesi olup onu geliştirmek ve büyütmek isteyen her yaştan kadın ve 18-29 yaş arası gençler (kadın-erkek) başvurabilir (Erkek katılımcıların başvuru tarihleri itibariyle 30 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir).
Sahibi veya ortakları erkek olan ve kadınlara/gençlere fayda sağlayan (örneğin: kadın istihdamı) işletmelerde sınırlı sayıda kabul edilebilir. Farklı 2 tür hibe türü tanımlanmıştır ve bunların bilgileri bir sonraki kısımda sunulmaktadır.
Aşağıdaki kişiler hibe programına başvuru yapamazlar:
- İkameti ve/veya kurulu işletmesi Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri dışında olan yararlanıcılar
(ana merkezi bu iller dışında olup Diyarbakır ve Şanlıurfa’da şubesi olanlar hariç) - 29 yaş üzeri erkekler
- Geçici Koruma Altındaki Suriyeli yararlanıcılar dışındaki yabancı katılımcılar
Hibe Türleri ve Bütçeleri
Programda kuluçka ve hızlandırma olmak üzere iki tip başvuru ve hibe türü vardır.
Hibe Türleri ve Bütçeleri
Programda kuluçka ve hızlandırma olmak üzere iki tip başvuru ve hibe türü vardır.
Kuluçka Programı İçin;
Kuluçka programı, bir fikri olup bu fikirle iş kurmak isteyen katılımcılar için açılmış olan hibe türüdür. Bu programa; sıfırdan iş kurmak isteyen ve Şanlıurfa’da yaşayan ev sahibi ve misafir topluluktan adaylar aşağıdaki şartlarda başvurabilir:
-İşletme sahibi veya ortağı olacak kadınlar İşletme sahibi veya ortağı olacak 18-29 yaş aralığındaki gençler Destek miktarı kişilerin kuracakları işin
gerekliliklerine ve finansal ihtiyaçlarına göre belirlenecektir. Başvurular üç farklı hibe paketinde değerlendirilebilir:
● 5.000 EUR’a kadar Küçük Ölçekli Hibe
● 7.500 EUR’a kadar Orta Ölçekli Hibe
● 10.000 EUR’a kadar Büyük Ölçekli Hibe
Hızlandırma Programı İçin,
Hali hazırda bir işi olup bunu büyütmek ve geliştirmek isteyen katılımcılar için tasarlanmış bir hibe türüdür. Bu programa; Diyarbakır ve Şanlıurfa’da
halihazırda en az 1 yıldır faaliyette olan((kuruluş tarihi 21.03.2023 ve öncesi olan işletmeler) ve ciro elde eden işletmesini geliştirmek isteyen girişimciler aşağıdaki şartlarda başvurabilir: İşletme sahibi veya ortağı kadınlar İşletme sahibi veya ortağı 18-29 yaş aralığındaki gençler Kadınlara/gençlere güçlü ve belirgin bir fayda sağlayan (örneğin faaliyet sonucu dezavantajlı gruplara etkin bir fayda sağlayan) işletmelerde işletme sahibi ve ortakları 30 yaş ve üstü
erkeklerde sınırlı sayıda kabul olabilir. Destek miktarı işin gerekliliklerine ve finansal ihtiyaçlarına göre belirlenecektir. Başvurular iki farklı hibe paketinde değerlendirilebilir:
● 15.000 EUR’a kadar Küçük Ölçekli Hibe
● 25.000 EUR’a kadar Büyük Ölçekli Hibe
Hibe Sürecinde Görev ve Sorumluluklar
Dünya Bankası ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Hibe sürecinin onay ve denetiminden sorumludur.
Program Uygulama Ortağı
Program uygulama ortağı eğitimlerin verilmesi, katılımcılara mentorluk / koçluk hizmetlerinin verilmesi, katılımcıların iş planı ve finansal planlarının hazırlanması, satın alınacak ürün veya hizmetlerin faydalanıcılar ve Kalkınma Ajansı ile işbirliği içerisinde belirlenmesi ve ön piyasa
araştırmalarının tamamlatılması, bütçelerin tamamının kullandırılmasına yönelik planlama yapılması, hibe sonrası dönemde faydalanıcıların takibi ve mentorluk verilmesi, hibe sürecinin tamamlanarak raporlanmasından sorumludur.
Karacadağ Kalkınma Ajansı
Karacadağ Kalkınma Ajansı değerlendirme kriter ve süreçlerinin onaylanması, hibe seçimi için oluşturulacak bağımsız kurulun onaylanması, faydalanıcılarla sözleşme imzalanması ve süreçte hibe faydalanıcılarının denetlenmesinden sorumludur.
Faydalanıcılar
Hibe için seçilen faydalanıcılar, hibe sürecinde gerekli bilgi ve belgeleri hazırlanması, satın alma listelerine ve faaliyete uygun formatta fiyat tekliflerinin toplanması ve Program Uygulama Ortağına onay için sunulması, satın alım için seçilen firmalarla iletişimde kalarak satın alımların yapılması,
teslimat ya da ürün kabulü ile ilgili yaşanabilecek aksaklıklarla ilgili bilgi ve belgelerin Program Uygulama Ortağına iletilmesi, yapılan harcamalara ilişkin destekleyici belgelerin Program Uygulama Ortağına iletilmesi, proje sonrasında izleme ve değerlendirme çalışmalarında Kalkınma Ajansı ile gerekli işbirliğinin sağlanması, satın alınan mal veya hizmetlere ilişkin belgelerin 1 yıl süreyle muhafaza edilmesinden sorumludur.
Program Öncelikli Alanları
Programda sosyal girişim tanımına girecek her alandan başvurular kabul edilmekle birlikte, gıda/tarım, tekstil, mobilya, turizm ve ayakkabıcılık sektörlerinden gelen başvurular özellikle teşvik edilmektedir.
Hibe Kapsamı Desteklenecek Maliyetler
Sosyal Girişimcilik odağında, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hem Geçici Koruma Altındaki Suriyeli kadınların ve gençlerin sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesini ve toplumsal uyumun sağlanması çerçevesinde aşağıdaki maliyetler desteklenecektir.
- Piyasa fiyatlarına uygun olmaları ve projenin uygulanabilmesi için gerekli olmaları koşulu ile yeni ekipman ve makine/teçhizat satın alma maliyetleri,
- Projede kabul edilen bütçenin %5’ini geçmemek kaydıyla sarf malzemesi maliyetleri,
- Projeler kapsamında üretilecek ürünler için gerekli hammaddeler (bütçenin %5’ini geçmemek kaydıyla)
- Proje kapsamında yapılması gerekli küçük ölçekli tadilat kaynaklı maliyetler (bütçenin %30’unu geçmemek kaydıyla)
- Proje kapsamında uygun bulunacak hizmet alımı maliyetleri (tasarım, pazarlama vb.) Bunlar dışında kalan ve bu rehberde özellikle desteklenmeyeceği belirtilen kalemler haricinde olabilecek harcamalar için vaka bazında değerlendirme yapılacaktır. Desteklenmeyecek maliyetler
- Proje kapsamı dışında, hibe faydalanıcısının özel ihtiyaçları ve kullanımları.
- Proje uygulaması öncesi yapılan hazırlık ve uygulamalar
- Farklı program/proje kapsamında finanse edilen kalemler
- Borçlar
- Faizler
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Küçük imalathane veya atölyeler dışında arazi veya bina alımı
- İkinci el ekipman
- Maaşlar
- Elektrikli araç alımı ve yedek parça giderleri hariç otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs,
kamyonet, arazi araçları, panelvan, kamyon alımı - Ofis Kirası ve ilgili masraflar
- Diğer kiralama bedelleri
Başvuru ve Program Süreci
Başvurular sadece kurumun websiteleri üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir Başvuru sonrası, ilgili makamlar tarafından yapılan ön değerlendirme sonrası kabul alan katılımcılar eğitim ve mentorluk/koçluk desteklerinden yararlanmak üzere eğitimlere davet edileceklerdir. Program çağrısı 21 Mart 2024’te açılacak, 15 Nisan 2024 tarihine kadar devam edecektir. Başvurular bu zaman diliminde sürekli açık olacaktır. Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ihtiyaç duyulduğu takdirde başvuru süresi uzatılabilir. Yapılan başvurular değerlendirilirken ilk başvurudan sona doğru değerlendirilecek ve eğitim programı/kontenjanına göre uygun adaylar eğitime çağrılacaklardır. Eğitimler 2 günlük olup ilk seçilen gruplar için eğitimler Mayıs ayı içinde düzenlenmesi öngörülmektedir. 2 günlük eğitim süresince katılımcıların iş ve finansal planlarını eğitmen ve mentor/koçları ile beraber hazırlamaları beklenmektedir. Bu dokümanlar daha sonra bağımsız bir komite tarafından değerlendirilecek ve hibe almaya hak kazanan kişi ve firmalar belirlenecektir.
Hibe desteği almaya hak kazanan katılımcılar Karacadağ Kalkınma Ajansı ile bir sözleşme imzalayacak, sonrasında hazırladıkları iş planı ve finansal plan doğrultusunda satın almak istedikleri kalemleri temin edecektir. Her hibe faydalanıcısı bir yıl boyunca hem mentorluk almaya devam edecek hem de Proje yetkilileri ve Kalkınma Ajansı tarafından denetlenecektir.
Başvuru Dönemi
2.Çağrı başvuruları 21.03.2024 – 15.04.2024 süresince açık olacaktır. Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ihtiyaç duyulduğu takdirde başvuru süresi uzatılabilir.
Değerlendirme Süreçleri
Eğitim ve mentorluk/koçluk sonrasında hibe desteği almaya hak kazanan kişi ve firmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri tarafından oluşturulacak olan bağımsız bir jüri ile belirlenecektir. Jüri değerlendirmesine eğitim ve mentorluk/koçluk seanslarının en az %60’ına katılım sağlayan yararlanıcılar katılabilecektir. Jüri değerlendirmesinde, katılımcıların hazırladıkları iş planı ve finansal
planları ihtiyaçları olan hibe tutarı göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir.